Home Samenlevingscontract

samenwonen zonder samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Je hebt sinds enkele maanden een nieuwe vriend of vriendin. De persoon waar jij je leven mee wilt gaan delen. Je wilt gaan samenwonen en later trouwen en kinderen krijgen. En je bent nu natuurlijk nog helemaal verliefd. Natuurlijk wil je dan niet denken aan papiertjes en aan.. wat te doen als het fout gaat. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Zeker gezien het feit dat tegenwoordig al 1 op de 3 huwelijken strand. En als je een samenlevingscontract geregeld hebt, hoef je dit tenminste ook niet meer later te gaan bespreken.

Samenwonen

Jullie zijn nu al een tijdje bij elkaar en willen gaan samenwonen. Of de één gaat bij de ander intrekken. Hartstikke leuk natuuurlijk, maar hoe gaan jullie nu alles regelen? Waarschijnlijk wil je hier nog niet te veel bij stil staan, maar reken er maar op dat dit ooit gaat komen. Wie betaald de boodschappen, wie doet het huishouden, allemaal van dit soort kleine dingen zullen vroeger of later besproken worden. Dat kun je het maar beter meteen allemaal bespreken en al het nodige in een samenlevingscontract zetten.

Spullen in huis

Welke spullen komen er in het huis te staan, welke spullen zijn van jou en welke van je vriend of vriendin. Hoe zouden jullie alles verdelen mochten jullie uit elkaar gaan? Wie blijft er dan in het huis wonen? Dit zijn natuurlijk zaken waar je niet aan wilt denken, maar het is wel belangrijk om hier bij stil te staan en dit te bespreken. Mocht je uit elkaar gaan, dan is de kans ook groot dat jullie niet meer zo aardig tegen elkaar doen en dat dit soort dingen dan niet makkelijk uitgesproken zullen worden.

Naar de notaris

Je kunt een samenlevingscontract laten opstellen door een notaris. Je kunt dit contract zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Wil je er zaken inzetten als wie de booschappen betaald en wie het huishouden doet, dat kan allemaal. Dit ligt er helemaal aan hoe uitgebried jullie willen dat het contract wordt. Verder staan er veel kleine standaard zaken in. Een voorbeeld hiervan is dat mochten jullie uit elkaar gaan dat één van de twee in het huis kan blijven tot een bepaalde periode om een nieuw huis te zoeken.

Kosten samenlevingscontract

Een samenlevingscontract kost wat geld, maar dan heb je in ieder geval wel alles op papier staan en kun je later niet voor nare verrassingen komen te staan. Afhankelijk van welke notaris je uitkiest en hoe uitgebreid je het samenlevingscontract maakt, kost een standaard samenlevingscontract meestal ergens tussen de 300 en 500 euro.

Als je voor een standaard contract gaat kun je in principe elke notaris hiervoor vragen, voor een notaris is een samenlevingscontract een standaard werkje waaraan hij of zij weinig tijd kwijt zal zijn. Wil je een uitgebreid samenlevingscontract, dan is het misschien wel een idee om een notaris te zoeken waar je een goed gevoel bij hebt.